tisdag 19 maj 2015

Jazzrec. 16 maj


Skön vokaljazz med Jazz Vocal Unit.

Jazz Vocal Unit – Peter Asplund, Vivian Buczek, Svante Thuresson och Viktoria Tolstoy
Hotel Hallstaberget, Sollefteå 

Vårt lilla land är en stark jazznation. Vi kan ståta med musiker i världsklass. Trots detta har vi haft och har en liten population vokaljazzgrupper av klass. Som exempelvis Gals and Pals och Real Group. Så därför är det ett extra glädjande tillskott att fyra av våra bästa enskilda röster gått samman och bildat kvartetten Jazz Vocal Unit. De fyra är Peter Asplund, mest känd som trumpetare, Vivian Buczek, Viktoria Tolstoy och ikonen Svante Thuresson. I lördags, den 16 maj, på Hotel Hallstaberget i Sollefteå, bjöd de på en avspänd och svängig jazzresa med en aptitlig meny.  För det perfekta kompet stod Claes Crona Trio, d.v.s. Crona själv vid pianot, Hans Andersson vid basen och bakom trummorna den rytmiske trollgubben Johan Löfcrantz Ramsay.
De inledde konserten med en kort sångpresentation av sig själva som sedan gled över till Benny Carters läckra All That Jazz. Väl genomtänkt varierade kvartetten det hela med att dels framträda solomässigt, dels två och två och alla fyra, för att ge så stor bredd som möjligt i botaniserandet av delikatesser ur den Amerikanska sångskatten i läckra arrangemang från både Svante och Peter. Men även jazzpärlor signerade Thelonious Monk, Toots Thielemans, Dizzy Gillespie och Mel Tormé fick vi njuta av.
Deras framträdande var väl genomarbetat och samtliga utstrålar en genuin säkerhet. Både då fokus ligger på Peter som när han med sin Mel Torméinfluerade sångkonst släpper loss i dennes Jet Set eller när Svante för kanske tusende gången gör en ny tolkning av Toots Thielemans bedårande Bluesette. Peter bjöd också på magnifikt trumpetspel i ett flertal låtar.
Vill ni njuta av kvartettens debutskiva, Jazz Vocal Unit, besök någon av deras framträdanden, för den säljs ännu bara vid deras konserter.
Sammanfattningsvis en härligt nostalgisk kväll i den ädla vokaljazzens tecken!

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar