måndag 25 april 2016

Recension 2016-04-23


Ingen vår utan Caprice!

Tonhallen: Kjell Lönnå med Kammarkören, KFUM-kören, Kören Confetti & Electric Banana Band (Lördag)

För oss Sundsvallsbor med omnejd blir det vår på riktigt när Kjell Lönnå med sina körer och gäster bjuder på sin uppsluppet glada sångfest Caprice, vilken ägde rum i lördags vid två fullsatta konserter. Inledningsvis vällde körerna in från alla håll med glada tillrop och välkomnande.
Man måste nypa sig i armen för det här var fyrtioåttonde gången som Kjell ledde sina körer, vilket är helt otroligt. Kjells musikglädje och entusiasm tycks outsinlig. Att år efter år bjuda på tradition och det där lilla extra som gör upplevelsen starkare är minst sagt imponerande.
Varumärket Caprice har i körsverige en stark ställning. År efter år har kvalitets-ribban höjts åtskilliga snäpp, vilket inte gör sig självt utan kräver ett idogt repetionsarbete. Körerna denna kväll var verkligen på tårna och bjöd oss på ett par timmars mäktig och välklingande körsång med en smakfull meny av såväl sprittande som meditativa sånger för att få oss att komma i rätt vårstämning. Ur det digra programmet bjöd Kammarkören på folkmusik från Dalarna med Talgper, symbol för talgoxen enligt Rune Lindström, Efter regnet av Benny Andersson, ett ovanligt Benny-opus med kontemplativ prägel samt glada Happy Days. KFUM-körens mäktiga röster kom väl till sin rätt i Carl Antons Maskros och tjärdoft, Otto Lindblads klassiker Vintern rasat ut, Bosse Sahlén och kören 
i gamla fina Din vår, Björn Sundström elegant agerande i klassikern En herre i frack och Sven Arefeldts paradnummer Res med mig Stina i en roddbåt till Kina. Där hade Kjell ändrat lite i texten så att den fick en lokal anknytning. Snyggt gjort.
Cissi i Kammarkören bjöd på en halvfräck dänga innan Confettitjejerna visade sina färdigheter i bl.a. en fin melodi, Utan dina andetag, signerad Joakim Berg 
i popgruppen Kent. De visade sina showtakter på bästa sätt när de släppte loss 
i Povel Ramels Knäppuppklassiker, Var är tvålen, iklädda baddräkter från anno dazumal. Alla körer sjöng av hjärtats lust prins Gustafs Studentsång som är ett måste vid vårkonserter.

Gästartister av rang har passerat revy vid Capricekonserterna och årets får väl anses som de hittills mest udda, Electric Banana Band. Alla i publiken, gammal som ung har en relation till dem. Med sin spelglädje och entusiasm fick de med sig publiken i sina låtar som Batterilåt, Jag kan inte simma, Zwampen, Banan-kontakt, Maja min Piraya, med flera. Den rytmiskt sköna musiken skriven av Janne Schaffer och texterna av Lasse Åberg är lätt att ta till sig. Schaffer och pianisten Peter Ljung bjöd också på Brusa högre lilla å av Björn J:son Lindh.
Preludiet ur Bachs cellosvit nr 1 spelade Malin Högberg på sin kontrabas. Välspelat och fint. En skön kontrast till sjungandet. Malin är till vardags chefsbasist i Nordiska Kammarorkestern.
Traditionsenligt med alla på scenen avslutades Caprice med Kjells bearbetning av Irving Berlins klassiska Alexander Ragtime Band. 
Åter en härlig musikupplevelse att minnas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar