onsdag 24 maj 2017

Recension 2017-05-21


Veteran med ungdomlig glöd!

Konsert
Sundsvalls Blåsorkester
Kulturmagasinet

Sundsvalls Blåsorkester, en av stans äldsta konstellationer, ångar på med stormsteg mot hundraårsjubileet. Denna musikinstitution lider inte av några störande åkommor utan är en veteran i full vigör som regelbundet bjuder Sundsvallspubliken på spännande och variationsrik musik.
I söndags fyllde man Kulturmagasinets foajé med sin årliga promenadkonsert. Under alla år, och det är många, som jag haft nöjet att lyssna på SBO har de alltid överraskat med repertoarer som ligger vida långt utanför den gängse mallen för en blåsorkester. Det tror jag hänger samman med att den kunnige och nyfikne ledaren Thomas Gathe vill att orkestern inte skall köra fast i gamla hjulspår utan att hela tiden vara på tårna och inte vara rädd för att prova på nya utmaningar. Utöver de musikaliska utmaningarna är orkestern alltid välrepeterad och motiverad. Ensemblespelet sitter som hand i handske och som alltid får man fin information av presentatören Jan Thim.

Konserten inleddes med Brudmarsch ur Slottssvit av Jerker Johansson. Ett stycke musik som trots sin ringa ålder, komponerat 1999, hade karaktär av både dalamusik och Wilhelm Peterson-Berger. En pampig start som sedan fortsatte med argentinsk tango signerad Astor Piazzolla. Piazzolla förnyade tangons utryck och rytmik till ett eget uttryck genom att lägga in diverse ingredienser från andra musikstilar som exempelvis jazz och konstmusik. Ett intrikat stycke som SBO tog sig igenom med elegans.
The Carneval of Venice eller på svenska ”Min hatt den har tre kanter” är ett klassiskt trumpetstycke som bland annat Harry James gjort berömt. Här fick vi höra den mycket begåvade 19-åringen Samuel Sandelius briljera med sin kornett. Utan stöd av noter spelade han stycket klanderfritt och fick därpå rungande applåder. SBO är en språngbräda för unga talanger som vill gå vidare och satsa på en musikalisk framtid. Samuel är en av dom och påpassligt fick han också ta emot Club Rotarys kulturstipendium på 5.000 kronor av klubbens president Per Dahlqvist med bistånd av Bo Westin. Lägg namnet Samuel Sandelius på minnet, ett embryo till något stort.

SM för blåsorkestrar äger i år rum i Linköping och samtliga tävlande spelar ett tresatsigt verk av Robert Russell Bennet, Symphonic Songs for Band. Ett mycket svårspelat stycke med mycket snåriga partier och rytmiska växlingar. Tre satser med olika karaktärer och intensitet. Efter SBO:s fina tolkning är jag övertygad om att de kommer att göra bra ifrån sig i tävlingen.
John Williams är en av SBO:s favoritkompositörer. Denna gång bjöds vi på ett mäktigt framförande av The Marches ur Star Wars. Musik med fylligt atmosfäriska klanger.

Den trevliga och variationsrika konserten fick en härlig avrundning med Chick Coreas klassiker Spain. Ett allt annat än lättspelat stycke med mycket intrikata melodislingor och en spännande rytmik. Det gällde för musikerna att hålla tungan rätt i mun i alla vindlingar och kringelkrokar.

Tack för en trevlig konsert!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar