söndag 17 juli 2016

Jazzrecension 2016-07-10, Galtströms kyrka


Lyrisk pianojazz med ett skimmer från Bill Evans och Jan Johansson!
I Galtströms kyrka bjöds vi på söndagskvällen (10/7), på en timmes lyrisk kammarjazz med reminiscenser till bland andra, Bill Evans och Jan Johansson, med pianisten Joel Lyssarides och basisten Josef Karnbäck. Duon gjorde smakfulla tolkningar av låtar som Vallåt från Jämtland, Bluesette, My prince will come, Armandos Rhumba med flera.

Det här var mitt första möte med Joel Lyssarides som visade sig vara väl bevandrad i hela jazzklaviaturhistorien. Han hade ett elegant anslag, fullödig teknik och ett utvecklat harmonisinne som nyttjades till fullo i de fantasifulla improvisationsutflykterna.
Nyligen tilldelades Joel ett stipendium som förre ordföranden för Riksförbundet Svensk Jazz, Bengt-Säve Söderberg upprättat. Priset är på 40.000 kronor och Joel får det för att han ”visat prov på utsökt klangkänsla, subtil harmonik och kreativ frasering. Han är en exceptionell musikalisk talang som på detta sätt får ytterligare en stimulans inför framtida stordåd”.

Joel hade ypperligt stöd i den flyhänte basisten Josef Karnebäck. Josefs basspel har tyngd och auktoritet. Utöver sitt stadigt gedigna komp med sjungande basgångar är han en fantasifull och kreativ solist. Han behandlade sin 1830-tals bas med ackuratess.
Sammanfattningsvis en stämningsfull konsert med två välspelande musikanter där den musikaliska personkemin hade tvillingkaraktär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar