fredag 25 september 2015

Jazzrec. 22 sept.Respektfull hyllning av ikonen Hancock

Konsert
High Coast Jazz Orchestra – Tribute to Herbie Hancock 75 år
Måndagsjazzen (tisdag): E-street

Vid sidan av sitt ordinarie jobb som jazzproducent på Musik i Västernorrland har Fredrik Norén, också en gedigen trumpetare, två skötebarn som han vårdar ömt, Stockholm Jazz Orchestra och High Coast Jazz Orchestra. Han har aldrig tvekat att anta spännande utmaningar. På så sätt utvecklas banden och får en fastare grund att stå och repertoaren breddas.
Genom åren har han lyft fram sina orkestrar i olika spännande projekt ofta tillsammans med gästande stjärnmusiker. I nuläget är det 75-åringen Herbie Hancocks musik som står på agendan. Hancock fick sitt stora genombrott som ung pianist i Miles Davis legendariska kvintett på 60-talet. Utöver sina pianistiska färdigheter är Hancock också en hyllad kompositör med stora jazzhits som Cantaloupe Island, Watermelon Man och Chameleon för att nämna några. Hans musikaliska ådra spänner över olika stilar och uttryck som funk, fusion och postbop med mera.
För att ge lite extra glans åt Herbie Hancockhyllningen har Fredrik inviterat en av den nutida jazzens bästa trumslagare, Adam Nussbaum och en annan trumslagare i världsklass, Jukkis Uotila som kvällen till ära spelade piano och fungerar också som musikalisk ledare vid konserterna under deras Norrlandsturné. Ett nytt namn var trombonisten Kasperi Sarikoski plus saxofonisterna med stjärnstatus, tenorsaxofonisten Andreas Gidlund och barytonsaxofonisten Fredrik Lindborg. Arrangemangen för det här projektet är skrivna av bland andra Bob Mintzer, Jukkis Uotila och Martin Sjöstedt. Arrangemanget var ett samarbete mellan SJO, HCJO, Musik i Västernorrland och Jazzklubben.
Fredrik ställde ett spelsuget, genompreparerat och vältrimmat band på E-streets scen på tisdagskvällen inför en välbesatt salong. Redan i inledningsnumret Dolphin dance kände man att vi skulle få vara med om en musikaliskt härlig kväll.  Som sagt så var det Herbie Hancock och hans musik som stod i focus. Musik som har alla tänkbara färger och former. Det harmoniskt och melodiskt vackra och det mer robusta och intrikata går hand i hand. Bandet behandlade materialet på bästa tänkbara sätt. De inviterade gästerna bidrog garanterat som energiförhöjare. I exempelvis Butterfly med ett snårigt och svårspelat tema klarades alla fallgropar och snår på ett imponerande sätt. Vi fick också höra fina tolkningar av Speak Like a Child, Horace Silverinfluerade Driftin´, Wiggle Waggle, One Finger Snap, Maiden Voyage, Cantaloupe Island, I Have a Dream och Eye of the Hurricane.
HCJO är också lyckligt lottade för de har en rad fina solister. Den här kvällen vid solistmikrofonen, Fredrik Norén flygelhorn, Jan Magnefors altsax, Mats Bäck tenorsax, Hasse Bergfors flygelhorn, Per Nordgren gitarr och Tobias Helén bas. Även gästerna Andreas Gidlund tenorsax, Fredrik Lindborg barytonsax, Adam Nussbaum trummor, Jukkis Uotila piano satte avtryck med spännande solon.
Det här var hittills den mest energirika kvällen på E-street. 
Det svängde skönt från första till sista ton. Vad kan man mer begära?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar