måndag 26 februari 2018

Jazzrecension 2018-02-26

Foto: Hannes Holmströn ST

Gränslös musik med Helskotta

Konsert
Helskotta
Jazzklubben, E-Street

Enligt Svenska Akademiens ordlista betyder ordet helskotta, ett milt kraftuttryck. Det kan också gissningsvis betyda att man tagit en del av Sofi Hellborgs och Erik Skotts efternamn och resultatet har blivit Helskotta. Hur som helst är Helskotta en kvintett där Sofi Hellborg trakterar alt- och sopransaxofon, Göran Abelli trombon, Erik Skott gitarr, David Carlsson bas och Andreas Baw trummor. Bandets sammanhållande länk gissar jag är Sofi Hellborg. Efter studier på Svalövs musikskola flyttade hon 20 år gammal till Kamerun och studerade där pygméernas musik. Därefter har hon bott och verkat i London och Paris fram till 1989 då hon flyttade hem till Lund. Utlandsåren har naturligtvis satt prägel på hennes musik.

Sedan jazzens genombrott har konstformen utvecklats i olika stilriktningar. Varje stil har sina företrädare som strikt håller sig till ursprunget. Men det finns också utövare som av ren nyfikenhet river ner staketen och och med friskt mod blandar sig med andra likasinnade. Exempelvis mixen bebop och swing kallas numera mainstream och jazz blandat med rock blev fusion. Hellskotta har gått sina egna vägar med sin musik genom att korsbefrukta jazz och funk med en rad olika genrer som därigenom är omöjliga att artbestämma. Jag kan tänka mig att man plockat fruktbara element från olika håll som exempelvis Funk UNit, Maceo Parker, Ornette Coleman, Yellow Jackets, Mike Stern med flera. De har lagt alltsammans i en smältdegel och format om det till som är Helskotta.
Musiken de framförde var nog helt igenom egna kompositioner. Den hade en anarkistiskt och revolutionär prägel. Det som kändes igen utsattes för aggressiva påhopp med eldiga, sprakande klanger livligt påhejade av det funkiga kompet som jag upplevde som statiskt och osvängigt. Har man raserat gränser och barriärer hade man nog kunnat lägga an på en större rytmisk variation i kompet. Det hela ville aldrig lyfta.
Solistiskt var det gitarristen Skott och trombonisten Abelli som stod för de mest intressanta insatserna.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar