måndag 20 april 2015

Jazzrec. 16 aprilKonsert
Nils Landgren Funk Unit
Quality Hotel, Sundsvall

Jazzklubben har som bekant lämnat Aveny men musikevenemangen fortsätter under rubriken Quality Jazz. På torsdagskvällen stod Nils Landgren med sitt Funk Unit på scenen inför fullsatt salong. 

Nils Landgren har i många år varit en internationell frontfigur för svensk jazz med världen som arbetsfält. Han är en verklig mångsysslare. Förutom att han spelat med en imponerande skara storheter har han också varit konstnärligt ansvarig för jazzfestivalen i Berlin, tagit över Bosse Sylvén och Lisa Linns sommarjazz i Brantevik på Österlen med mera. Att han orkar med allt detta i ett högt tempo beror väl kanske på att han är en vanlig grabb från Degerfors med bägge fötterna på jorden?
Skötebarnet i all hans verksamhet är gissningsvis Funk Unit som han startade i början på 90-talet. Med det bandet ser han till att få utlopp för sin stora kärlek till rytmbaserad musik med rötter i den amerikanska soulen och funk. Redan som liten grabb fascinerades Nisse av The Godfather of Soul, James Brown och hans musik, som sedan dess varit en ständigt närvarande följeslagare. Tack vare Brown startade Nisse för tjugoett år sedan sitt Funk Unit och basisten/sångaren Magnum Price Coltrane har varit med sedan start.
Inför en entusiastisk publik bjöds vi på en kokande häxbrygd rikligt kryddad med inte bara soul och funk, även näring och energi hade hämtats från rock, världsmusik och fusion.
Bandet jobbar som exempelvis A-femman i ett ishockeylag med en säker målvakt (Robert Ikiz trummor) som håller tätt och samtidigt pushar på. Ett stabilt backpar (Magnum Coltrane Price bas och Petter Bergander keyboard) som förser forwards med säkra passningar i uppspelet. Det viktigaste är den rörliga forwardstrion med (Andy Pfeiler gitarr, Jonas Wall saxofoner och Nisse med sin röda trombon) som spjutspets.
Senast jag hörde Nisse var med Johan Norberg på Stadshussalongen och då reflekterade jag över hans enorma teknik. Den här kvällen visade han ytterliga prov på sin musikalitet då han i sina solon nästan vände ut och in på trombonen med sina oförutsedda utflykter i harmonikens okända marker. Han är ingen frasmakare utan det är substans i utförandet. De övriga fick också visa upp sig vid solistmikrofonen med lite extra plus i kanten för saxofonisten Jonas Wall som verkligen bjöd till och matchade Nisse på bästa sätt.
Publiken gav bandet stående ovationer och fick som belöning höra extranumret Get serious get job. Minus i kanten var den extremt höga volymen. Det är väl inte meningen att man som lyssnare ska få basgångarna genom fötterna? Själv använde jag öronproppar för att stå ut. Med normal volym har upplevelsen blivit ännu starkare.
Nästa evenemang på Quality Jazz blir den 28 maj med duon Norrland, d.v.s. saxofonisten Jonas Knutsson och gitarristen Johan Norberg.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar