måndag 13 april 2015

Jazzrec. 12 april


Slottenäs fortsätter att hålla Millerfanan högt

Konsert Tonhallen
The World Famous Glenn Miller Orchestra med, Samuela Burenstrand, Jens Berggren & Moonlight Serenaders.

Orkesterledaren och trombonisten Glenn Miller ledde fram till sitt mystiska försvinnande den 15 december 1944 den moderna musikhistoriens populäraste orkester. Han satsade mera målmedvetet på den dansanta sidan av storbandsjazzen än kollegor som exempelvis Count Basie, Duke Ellington och Woody Herman. Efter hans försvinnande har det cirkulerat massor av rykten, som att han blev ihjälslagen på en bordell i Paris i december 1944. Spekulationerna lär fortsätta och vi kommer aldrig få svar på den verkliga orsaken. Men ett är då säkert, genom alla inspelningarna, att Glenn Miller och hans musik kommer att leva vidare. Hela tiden upptäcker nya generationer något intressant i den unika Millerklangen som han skapade genom att lägga klarinetten på topp i saxsektionen.
Efter Millers försvinnande är det många orkestrar med skiftande framgång som gett sig på att spela Millers musik med rätt sättning och arrangemang utan att nå ända fram. Bland andra Glenns saxofon- och sångstjärnan Tex Beneke och Millers bror Herb, som någon gång på 80-talet spelade på Aveny. Den som lyckats bäst är Jan Slottenäs och hans orkester som finslipat arrangemangen in i minsta detalj. För att lyckas krävs det skickliga instrumentalister och massor av repetitioner. Milller själv och hans arrangörer eftersträvade, balans, perfektion och nyanser i utförandet. Millers musik låter melodiskt enkel men är också krävande. Den måste spelas exakt utan genvägar. Det klarar Slottenäs och hans musikanter på bästa tänkbara sätt och det unika soundet klingar klockrent.
Orkestern har gästat Sundsvall många gånger med publika framgångar. Men den här söndagskvällen var det av någon anledning glest med folk vilket kan lägga sordin på det hela. Trots manfallet spelade orkestern med samma glädje och entusiasm som om lokalen var fullsatt. Efter signaturen Moonlight Serenade var det bara att luta sig bakåt och åka med på en nostalgitripp med en smakfull meny av gamla pärlor som In the mood, Chattanooga Choo Choo, Star Dust, American Patrol, String of pearls, Little Brown Jug med flera.
Millers musik var och är koncentrerad på orkestern och ensemblerna. Men lite här och var finns utrymme för korta soloinsatser. Samtliga i bandet fick chansen att visa upp och i särklass mest hade saxsektionen att göra med Klas Toresson i spetsen men också trumpetaren Lars Almqvist hade många soloinsatser.
För de stilriktiga sånginslagen stod Samuela Burenstrand, Jens Berggren och kvartetten Moonlight Serenaders.
Utöver det rent musikaliska bjuder kapellmästare Slottenäs på musikhistoria i allmänhet och om Glenn Miller i synnerhet. Trevligt och informativt mellansnack, för alla är ju inte Millerexperter.
Under de senaste fem åren har bandet haft äran att kalla sig The World Famous Glenn Miller Orchestra vid framträdanden i de nordiska länderna. Tillståndsgivare är Glenn Miller Productions Inc. I New York. I och med detta fick bandet tillgång till alla originalarrangemang som vi fick ta del av den här kvällen. Med en entusiast och Millerfan som Jan Slottenäs tror jag att han kommer att fortsätta att hålla Glenn Millers musik levande i framtiden. Den som lever får se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar