fredag 23 oktober 2015

Jazzrec. 22 okt.


Stevie Wonder härligt tolkad

Konsert
Claes Janson med Claes Crona Sextett
Quality Hotel Aveny, Sundsvall

I torsdagskväll var stämningen hög på Aveny då Quality Live Jazz bjöd på sångaren Claes Janson med Claes Cronas eminenta sextett som uppbackning. 
I Mats Engströms fina arrangemang fick vi njuta av pärlor ur Stevie Wonders magnifika karriär. Stevie som idag är 65 år räknas till de allra största inom musiken oavsett genre. Som 11-åring fick han skivkontrakt med märket Motown och han har fortsatt att spela in och framföra för det skivbolaget till idag. 
En stor inspirationskälla var Ray Charles. Många, nästan de flesta, av Stevies kompositioner har redan under hans livstid blivit klassiker. Operastjärnan Luciano Pavarotti kallade honom en gång för ”ett riktigt stort musikaliskt geni”.
Vilken gång i ordningen Claes Janson har gästat Sundsvall har jag för länge sedan tappat räkningen på. Mitt allra första möte med honom som jazz- och bluessångare var i mars 1985 på Aveny då han tillsammans med Gugge Hedrenius Big Blues Band bjöd på en härlig ballroomkväll. Han har därefter gästat med specialprogram om Povel Ramel och Nat King Cole så att det nuvarande projektet är inriktat på Stevie Wonder och hans musikskatt känns följdriktigt rätt.
Jansons kärlek till Stevie Wonder resulterade 2013 i skivan Stevie Wonder Unplugged på etiketten LadyBird. Med material från skivan som stomme bjöd Claes och hans medmusikanter på en välarrangerad och smakfull meny. 
Claes har i många år varit och är den kanske mest karakteristiska blues- och jazzsångaren på våra breddgrader. Basielegenden Ernie Wilkins sade för många år sedan att han är Europas bäste på området. Vilket betyg! Hårrufset, den lite skrovliga stämman, det stora garvet och den goda värmen i sången är Claes i ett nötskal.
Kvällen inleddes med For Once in My Life och därmed sattes ribban för en härlig musikkväll. Jag ska inte trötta ut er med att räkna upp alla godbitar som framfördes men några pärlor är värda att nämnas, Ain´t that love, You are the sunshine of my life, Sir Duke, Boogie on reggae women m.fl. Låtarna har många olika kulörer karaktärer. Det pendlar mellan det ljuvt romantiska till det mer maskulina och hårdföra. Mats Engström har lagt ner ett otroligt arbete i arrangemangen och lyft fram bluesen- och jazzen i uttrycket utan att förstöra grundmaterialet. Blåssektionen med Mårten Lundgren trumpet, flygelhorn, Klas Toresson tenorsax, flöjt, Martin Pålsson trombon fick också agera sånggrupp som Ray Charles Raeletts men de fick heta både Claesettes och ”Del ta rytm boys”. Samtliga fick också regelbundet visa sig vid solistmikrofonen. Klas Toressons solo på balladen Overjoyed skall sent glömmas. Han visade att Bernt Rosengren  behöver inte oroa sig för tronföljden.
Pianisten Claes Crona, basisten Hans Backenroth och trumslagaren/arrangören Mats Engström såg till att hålla svängfanan högt. Claes är en mycket lyhörd ackompanjatör och en fantastisk solist. Hans Backenroth bjöd som alltid på ett gediget basspel både på ståfelan och elbasen. Han behärskar bägge på ett elegant sätt. Mats är en spelande trummis som med elefantöron läser av omgivningen. Han vet precis vart markeringarna och inprickningarna ska sitta.

Sammanfattningsvis kan man säga att Janson & Co kom, sågs, hördes och segrade!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar