tisdag 28 november 2017

Jazzrecension 2017-11-27

Foto: Jenny Thoresson ST

Stor jazz i det lilla formatet
Konsert
LSDz plays Swedish Dansband, förband Jazz´t Kids
Jazzklubben, E-Street

Höstsäsongens finalkväll av Måndagsjazzen inleddes med barnjazzgruppen Jazz´t Kids. Det är kul att Jazzklubben lyfter fram den kommande jazzgenerationen. Innan det var dags för LSDz återkallades hela Jazz´t Kids av Daniel Fredriksson för ett rungande tack för framträdandet.
För den oinitierade är LSD det samma som den livsfarliga drogen. För den initierade är LSD också en av den svenska jazzens mest intressanta smågrupper där Fredrik Lindborg trakterar saxofoner och basklarinett, Martin Sjöstedt bas och Daniel Fredriksson trummor. Den hälsobringande drog de levererar är skönt avspänd kammarjazzmusik som vederkvicker kroppen och själen. Att spela pianolöst är ingen ny företeelse inom jazzen. I början på 50-talet kom Gerry Mulligans pianolösa kvartett. Men det var 1959 som Sonny Rollins gjorde sensation med sin banbrytande trio. LSD har både influerats och inspirerats av Rollins trio men valt att trampa upp en egen musikalisk väg. Vilket framgår tydligt med att lägga till ett z: a i trionamnet för att de spelar en repertoar hämtad från bland annat dansbandsvärlden, Duke Ellington, Erroll Garner och lite hemsnickrat.

Fredrik Lindborgs tjänster har utöver LSDz anlitats av en rad orkestrar, TV, filmindustrin med mera. Hans saxofon- eller basklarinettspel är kraftfullt, utåtriktat med mycket pondus. Tenorsaxspelet skimrar av impulser från Sonny Rollins och Dexter Gordon och på barytonsaxen och basklarinetten känns närheten till Harry Carney. När han sträcker ut i vindlande improvisationer som bubblar av idérik fraseringskonst blottar han sin storhet.
Martin Sjöstedt är en extremt begåvad musiker som obehindrat hoppar mellan basen och pianot och när andan faller på också spelar tenorsax. Den här kvällen trakterade han basen på ett mästerligt sätt med härligt gungande basgångar och fyndiga solon. Det fina samarbetet med trumslagaren Daniel gav Fredrik en rytmiskt stabil grund att stå på. Fredriksson är de små medlens mästare när det gäller att få det att svänga.

I pausen utdelades Jazzklubbens Ungdomsstipendium till en ung begåvad musiker. I år var det Eric Carlsson från Liden som förärades priset för sitt idoga jazzintresse och viljan att förkovra sig. Eric spelar bastrombon och tuba och han har många järn i elden. Hans spelar i Länsungdomsstorbandet LUST, Sundsvalls Blåsorkester, Paradorkestern och Nevergreen Big Band. Grattis till en välförtjänt stipendiat.
Jazzhösten fick en perfekt avrundning när trion LSDz satte hela E-Street i gungning med sina spännande tolkningar av kända dansbandslåtar.



Foto: Jenny Thoresson ST

2 kommentarer:

  1. Lindborg har allt,dessutom efterfrågan på sina tjänster.Hoppas han får Gullin-priset. En som borde ha fått det för länge sen är ju Håkan Broström.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med att Håkan Broström är värd att få Gullin-priset!

      Radera