onsdag 1 november 2017

Jazzrecension 2017-11-30

Foto: Jenny Toresson ST

Nostalgikväll med hög trivselfaktor
Konsert
Nevergreen Big Band med Gertrud Jonsson & Filippo Cinconze
Jazzklubben, E-Street

Tiden går rasande fort. Det är trettiotre år sedan Kjell Nord och Njurundas dåvarande kyrkoherde Christer Åslund såg till att i södra kommundelen Njurunda bilda ett storband som fick namnet Nevergreen Big Band. Därefter har det runnit en hel del vatten under broarna så med åren har de gjort konserter och framträdanden med en rad etablerade namn som Svante Thuresson, Roger Pontare, Berndt Egerbladh, Lasse Samuelson, Claes Janson, Ulf Johansson Werre och Putte Wickman med flera. Under alla år är det Kjell Nord som varit kapten för bandet med regelbundet stöd av arrangören och repetitören Björn Hedström.
Man kan likna ett storband med en fyrarumslägenhet. Möblemanget är mycket viktigt för trivseln och ska helst matcha varandra. Samma normer gäller för ett storband där de fyra olika sektionerna måste samstämma för att det ska fungera. Nevergreen Big Band hade trots en del smärre skönhetsfel fått till en funktionsduglig möblering genom Kjell och Björns fina teamwork att drilla orkestern.

Under rubriken Nevergreen plays Evergreen fick vi vara med på en ”sentimental journey” i den Amerikanska Sångboken och storbandsjazzens standardmapp. De gamla pärlorna framfördes både i ny- och originaltappning. Med andra ord ”new wine in old bottles”. Kvällen inleddes med On Green Dolphin Street med saxofonisterna Ronny Olofsson och Hans Molander vid solistmikrofonen. Bandets sångare Filippo Cinconze har Frank Sinatra som ledstjärna. Han sjöng avspänt och välformulerat en rad Sinatra Hits som Best Is Yet To Come, They Can´t Take That Away From Me, Nice And Easy, I Got A World On A String, Witchcraft, You Make Me Feel So Young, med flera.
Skönsjungande Gertrud Jonsson inledde med att hylla 100-åringen Ella Fitzgerald med hennes paradnummer All Of Me. Därefter hyllade hon Monica Zetterlund som skulle fyllt 80 år i år med Owe Törnqvists vackra jazzvals Mr Kelly och Sakta vi går genom stan. Åter till Ella sjöng Gertrud Mack the Knife med fint tenorsolo av Ronny Olofsson och i ett ovanligt arrangemang Billy Strayhorns Take The A Train.

I gamla fina låtar som instrumentanumren There Will Never Be Another You, Skyliner, Just Friends, och Bridge Over Trouble Water fick bandet visa sin kvalité för det var inte direkt lättspelade arrangemang. Man klarade fällor och blindskär på ett bra sätt.
Nostalgikvällen med hög trivselfaktor avrundades med sångarna och bandet i Lady Is A Tramp.


Foto: Jenny Toresson ST

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar