tisdag 10 april 2018

Jazzrecension 2018-04-09

Foto: Mats Olsson ST

Skärpt sång av Eeg

Konsert
Sinne Eeg & Jacob Christoffersen Trio
Jazzklubben, E-Street

Rösten är ett unikt uttryck för individen – ett röstspektrum lär vara ett säkrare identifieringsmedel än fingeravtrycket. Stämman är människans äldsta musikinstrument, alltid till hands, alltid i omedelbar förbindelse med den känsla, de upplevelser och reaktioner som alltid varit musikens förutsättning. Men detta ”instrument” är också utlämnande och sätter den sjungande personen i fokus.
En som är van att stå i fokus med en mikrofon i handen, eller framför sig, är den danska sångerskan Sinne Eeg som tillsammans med sin komptrio 
Jacob Christoffersen piano, Lennart Ginman bas och Zoltan Csörsc trummor bjöd Måndagsjazzgästerna på en lektion i jazzsångens högre sfär. Vilket vi ska tacka Musik i Västernorrlands samarbete med klubben för. 

Sinne har en gedigen utbildning vid Vestjysk Musikkonservatorium i Esbjerg och efter skivdebuten 2003 har hon belönats med många aktningsvärda utmärkelser för sin sångkonst. För att skapa sitt eget uttryck har Sinne lyssnat på olika musikstilar men också på stilbildande sångkollegor och framstående instrumentalister. De danska sångerskorna har gjort sig kända för sin öppenhet och naturligt okonstlade sätt att uttrycka sig. På ett övertygande sätt visade Sinne att hon kan få de mest emotionell osmorda dörrarna att öppnas. Med balans och tonsäker stämma och perfekt intonation har hon utvecklat sin egen profil. Hennes sång bygger på känsla och inlevelse sprungen direkt ur hjärtat utan publikfrieri och konstlade manér.

Med en väl sammansatt repertoar av egna alster, standards som Lets face the music and dance, blues och Beatles visade hon sin sångkonst i helfigur. Duonumren Happy Talk och You don´t know what love tillsammans med pianisten och My Favorite Things var kvällens höjdarnummer.
Sinne hade strålande uppbackning av den spelglada och tajta trion Christoffersen, Ginman och Csörsc. Man blev riktigt andäktig av Christoffersens eleganta tonmålningar på elfenbenet, både som ackompanjatör och flyhänt solist. Ginmans stadiga basspel i sann och äkta Ray Brown-anda gav Sinne en bra grund att stå på. Csörsc har ju tidigare visat sina rytmiska kvaliteter på klubben och här satt hans inprickningar och markeringar med fulländad precision. Kvällen fick en fin avrundning med extranumret Comes Love!

Foto: Mats Olsson ST

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar